EN LES XARXES SOCIALS

Les xarxes socials ja formen part de la nostra vida. Plataformes com Facebook, Twitter i Instagram s’han convertit en una nova manera innovadora de construir relacions, configurar la nostra identitat i expressar la nostra manera de ser. Però… de quina manera afecten aquestes xarxes socials en la salut mental?

Molts joves no han conegut un món fora d’aquestes. Viuen sempre de la pantalla i del que proporciona, sense fer gens de cas a l’entorn. En 2007, un 22% de les persones del Regne Unit tenien un perfil a Instagram. En 2018, havia augmentat a un 90%. Sí que està bé uns moments d’internet i tenir xarxes socials, però moltes persones estan viciades i no poden viure sense elles. Hi ha moltíssims avantatges en la utilització del mòbil, com per exemple, per trucar a casa quan anem a arribar tard, quan s’avisa per dir de quedar …

Però molts usuaris poden arribar a pensar sense ser conscients el fet de no poder estar ni un minut sense el seu telèfon. Sabem també que són una font de beneficis i avantatges entre els joves, però també tenen efectes secundaris. El problema principal és el benestar i la salut mental dels usuaris. Instagram es considera la pitjor xarxa per la salut mental. A continuació us expliquem els principals avantatges i inconvenients: 

AVANTATGES: 

  • Amb les xarxes socials, es crea una autoexpressió i identitat pròpia. Amb aquestes, les persones creen sense adonar-se compte un vincle amb el món i comencen a experimentar coses noves, diferents aspectes de si mateixos i la seva identitat. Comparteixen imatges, vídeos… que expressen qui són i com volen que els identifiquin el món. 
  • Són grans plataformes per fer, mantenir o fer realitat relacions personals a escala mundial. Pot connectar-se entre amics, familiars de tot el món, on seria impossible d’una altra banda. A l’unir-se a grups, pàgines… poden envoltar-se de persones que comparteixen els mateixos pensaments, inquietuds, somnis…  tals com la comunitat LGBT i altres majories ètniques. 

INCONVENIENTS:

  • Hi ha ansietat i depressió. Un de cada sis joves pateixen trastorns d’ansietat en algun moment de la seva vida. Veure amics constantment o dormir amb ells pot fer els joves sentin que s’estan perdent la vida. Algunes imatges no realistes poden fer derivar l’autoconsciència, baixa autoestima i la recerca del perfeccionisme. 
  • La imatge corporal arriba a ser molt important, tant d’homes com de dones. En 2017, cada minut es pujaven >65.000 fotos, s’enviaven >29 milions de missatges a Whatsapp, >243 milons de fotos a Facebook, >210.000 snaps a Snapchat…. fotos i missatges que ofereixen constantment possibilitat de comparar-se. 
  • El son i la salut mental estan estretament lligats. Els joves necessiten essencialment el somni pel seu creixement i desenvolupament. Un estudi ha confirmat que d’ús creixent de les xarxes socials fa que hi hagi una mala qualitat del son. Utilitzar les xarxes socials a través de telèfons, ordinadors portàtils i tauletes abans de dormir també està relacionat amb un somni de mala qualitat. Es pensa que l’ús diari dels leds interfereixen i desencadenen sensacions de somnolència i afecta l’hormona del son: la melatonina. 
  • FOMO, es pot traduir com fear of missing out, “por a perdre’s alguna cosa”. Aquesta expressió descriu una nova forma d’ansietat sorgida per la popularització de les xarxes socials, una necessitat compulsiva d’estar connectats. És la preocupació que els esdeveniments socials, o de qualsevol altre tipus, puguin tenir lloc sense que estiguem presents per gaudir. FOMO es caracteritza per la necessitat d’estar constantment connectat amb el que fan els altres, per no perdre res del que s’està fent. 
  • El ciberassetjament és molt freqüent també. L’augment de popularitat en les aplicacions fa que actuïn com vies ràpides per fer propaganda/difondre imatges. 7 de cada 10 joves han patit aquest tipus d’assetjament. Aquestes estadístiques són molt preocupants per la salut mental i prosperitat, i les víctimes que estan escolaritzades pateixen baixades de rendiment, depressió, ansietat, sentiments d’ansietat i canvis en patrons de somni i alimentació, que alteren la seva vida.